
Kwas żółciowy zapobiega miażdżycy
7 grudnia 2011, 11:55Choroby serca są silnie powiązane z otyłością i cukrzycą. Naukowcy uważają, że dzieje się tak, ponieważ wszystkie 3 obejmują przewlekły, lecz niezbyt intensywny stan zapalny. Szwajcarskie badania wydają się potwierdzać to przypuszczenie, ponieważ okazało się, że podawanie zmodyfikowanego kwasu żółciowego (INT-777) zapobiega miażdżycy. I to właśnie dzięki jego właściwościom przeciwzapalnym.

Sterowanie gestem za pomocą dźwięku
9 maja 2012, 12:31Badacze z Microsoft Research udostępnili film, który pokazuje ich prace nad wykorzystaniem mikrofonu i głośników do sterowania komputerem za pomocą... gestów

Trzy warstwy zamiast dwóch i po bólu
31 października 2012, 07:20Dostępne w handlu taśmy medyczne skutecznie utrzymują na miejscu różne urządzenia, ale ich usuwanie może prowadzić do uszkodzeń skóry. Zespół z Brigham and Women's Hospital (BWH) i MIT-u wynalazł taśmę, która przywiera do skóry równie mocno jak poprzedniczki, ale jest dla niej znacznie przyjaźniejsza w czasie odrywania.

Neurony mogą pracować inaczej, osiągając identyczny rezultat
2 lipca 2013, 13:08Neurony mogą się zachowywać podobnie mimo różnic w budowie. To wyjaśnia, czemu np. w przypadku epilepsji lek pomaga części pacjentów, a reszcie nie.

Naprawa łąkotki jak placebo
27 grudnia 2013, 14:10Fińscy naukowcy poddali w wątpliwość sens przeprowadzania jednej z najpopularniejszych operacji kolana. Każdego roku w USA wykonuje się artroskopowych 700 000 zabiegów naprawy łąkotki. Tymczasem na łamach New England Journal of Medicine ukazał się arktykuł, którego autorzy twierdzą, że wielu pacjentom zabieg ten nie pomaga, a odczuwane zmniejszenie bólu to jedynie efekt placebo

Nauka 2. języka spowalnia starzenie mózgu
3 czerwca 2014, 10:14Ludzie, którzy są dwujęzyczni, z większym prawdopodobieństwem zachowują sprawność intelektualną jako seniorzy. Co istotne, nauka drugiego języka wywiera pozytywny wpływ na mózg nawet wtedy, kiedy podejmuje się ją już w dorosłości.

Antymiażdżycowy koktajl z granatów i daktyli
7 kwietnia 2015, 13:06Koktajl z granatów i daktyli zmniejsza ryzyko miażdżycy - twierdzi zespół prof. Michaela Avirama z Rambam Medical Center w Hajfie.

Estrogeny chronią kobiety przed grypą
14 stycznia 2016, 11:49Estrogen działa antywirusowo w stosunku do wirusów grypy typu A.

Orzechy hamują wzrost komórek nowotworowych
7 lutego 2017, 11:55Żywieniowcy z Uniwersytetu Friedricha Schillera w Jenie wykazali, że orzechy hamują wzrost komórek nowotworowych.

Przez kofeinę kawa zwiększa ochotę na słodycze
25 sierpnia 2017, 10:33Kofeina czasowo zmniejsza zdolność kubków smakowych do wykrywania słodyczy, przez co pokarmy i napoje wydają się mniej słodkie. To z kolei sprawia, że na takie właśnie produkty mamy większą ochotę.